Nu het jaar 2019 al een mooi eindje gevorderd is, leek het ons een ideaal moment om al eens terug te blikken op enkele mooie nieuwe uitgaven die dit jaar onze koorcatalogus vervoegden. 

Mon Dieu, je rêve – Michiel Verfaillie

Mechels componist Michiel Verfaillie schrijft dikwijls zowel de tekst als de muziek van zijn koorwerken. Dit was bijvoorbeeld zo bij de Engelstalige carols die we van hem eerder mochten uitgeven, maar is bij Mon Dieu je rêve niet anders. Door het vrij gebruik van interessante kleurakkoorden krijgt de muziek de dromerigheid en het gevoel van de tekst mee. Het resultaat is een prachtig mijmerend werkje waarbij tekst en muziek perfect bij mekaar passen.

Seize the night – Hans Helsen

Hans Helsen is zonder twijfel een van de bekendste componisten van de jongere generatie. Zijn werk wordt internationaal uitgevoerd. Zo won hij bijvoorbeeld met zijn Missa brevis in 2014 de European Award for Choral Composers. In het kader van beVOICEd 2019 werd hij gevraagd om het slotstuk te componeren. Hij koos voor een tekst van Atticus. Deze compositie werd aan het einde van de dag gecreëerd door maar liefst 360 zangers van 10 jeugdkoren die zeer enthousiast waren over deze prachtige compositie voor gelijkstemmig jeugdkoor!

Plichtwerken Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen – Jan Van der Roost

De Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen is inmiddels een monument in het Vlaamse koorlandschap. Om de twee jaar komen topkoren van over de ganse wereld naar ons landje om er het beste van zichzelf te geven. Naast hun eigen programma, zingen ze ook telkens plichtwerken, die iedere editie door een andere Vlaamse componist worden geschreven. Dit jaar viel de eer te beurt aan Jan Van der Roost, die zich door teksten van Francesco Petrarca liet inspireren voor de drie werken. De compositie voor mannenkoor werd trouwens uitgevoerd door de befaamde King's Singers. Ideale muziek voor koren die van een uitdaging houden en mooie nieuwe composities zoeken!

Between Us Now – Stef Minnebo

Thomas Hardy (1840-1928) wordt terecht beschouwd als een van de grote schrijvers van de Engelstalige literatuur. Geen wonder dan dat Stef Minnebo in de prachtige tekst Between Us Now inspiratie vond voor het schrijven van een zeer romantisch werk voor gemengd koor a capella. De tekst over liefde wordt versterkt door de melodieuze lijnen van de vier koorstemmen die door soms verrassende sprongen laveren maar telkens weer mekaar terugvinden in de welklinkende samenklanken.

Laatste nieuws